گوش دادن فعال چیست؟

گوش دادن فعال

گوش دادن فعال

گوش دادن فعال چیست؟

 

گوش دادن فعال و مهارت گوش دادن یکی از مهم‌ترین مهارت‌هایی است، که در موفقیت شغلی و کیفیت روابط‌ ما با سایرین تأثیر بسیاری دارد.

بسیاری از ما چون به اشتباه فکر می‌کنیم که یک شنونده‌ی سراپا گوش هستیم، هیچ وقت به صرافت یادگیری این مهارت نیفتاده‌ایم. خوب گوش دادن مثل فن بیان، یک مهارت یادگرفتنی است.

 

 

معنای گوش دادن

 

گوش دادن به معنای توانایی دریافت و درک صحیح پیام‌ها در فرآیند ارتباط می باشد. این توانایی، کلید ارتباط مؤثر است. چنان چه به مهارت گوش دادن تسلط نداشته باشید، به آسانی ممکن است، پیام‌های ارسالی از سوی طرف مقابل‌ خود را به اشتباه برداشت نمایید. در چنین شرایطی، فرآیند ارتباط بی‌اثر گردیده و به سادگی موجب نا‌امیدی و رنجش فرستنده‌ی پیام خواهد شد.

 

 

گوش دادن فعال

ما خیلی وقت‌ها اون چیزهایی که دوست داریم فقط می‌شنویم یعنی گزینشی گوش می‌دهیم فقط تیکه‌ی که خوشمان می‌آید برمی‌داریم بقیه رو ول می‌کنیم یا برعکس  فقط اون تیکه‌ای که دوست نداریم انتخاب می‌کنیم.

درصورتی‌که اگر بخواهیم معنا و مفهوم درست را بگیریم باید مثل قطعات پازل همه را کنار هم قرار بدهیم تا به یک جمع‌بندی برسیم.

بعضی ها  هم اینجوری گوش می‌کنند یک گزینه‌ی توی موبایل هست به اسم پر کردن خودکار …یک‌حرفی تایپ می‌کنی  بعد اون کلمه بهت پیشنهاد میده.

بعضیا هم باهاشون صحبت می‌کنی هنوز (ف….)رو نگفته  تا انتها رو میرن .خب صبر کن  برسیم تا اخر صحبت شاید بخوایم برسیم به یکجای دیگه….

پس صحبت‌ها رو با پیش‌داوری و جمله کامل کردن گوش نکنیم.

 

 

تفاوت گوش دادن و شنیدن

گوش دادن یک فرایند ذهنی است که یادگرفتنی هست گوش دادن درست ارادی هست و به خودمان کمک می‌کند تا برداشت درستی داشته باشیم.

یعنی من به تو توجه می‌کنم

یعنی من به تو اهمیت میدم

گوش دادن از مغز می‌گذرد یعنی من بهش فکر می‌کنم بررسی‌اش می‌کنم اما شنیدن غیر ارادی هست و توجه وجود نداره از یک گوش می‌آید از یک گوش دیگه میرود.

 

 

اصول گوش دادن فعال

اگر تمایل دارید به یک شنونده فعال تبدیل شوید باید بکوشید درزمینهٔ های زیر رفتار خود را بهبود بخشید و به این هشت ویژگی توجه کنید:

 

 

ارتباط چشمی را حفظ کنید:

وقتی باکسی صحبت می‌کنید، اگر او به چشمان شما نگاه نکند، چه احساسی پیدا می‌کنید؟ احتمالاً شما هم مانند بسیاری از انسان‌ها، این‌طور برداشت می‌کنید که طرف مقابل به شما بی‌توجه است و حرف‌های شما برایش جذاب نیست، پس بکوشید ارتباط چشمی را با طرف مقابل حفظ کنید

با چهره خود و نیز با سر تکان دادن، گفته‌های طرف مقابل را تائید کنید: کسی که در گوش دادن مهارت دارد، همیشه طوری رفتار می‌کند که طرف مقابل او را علاقه‌مند به ادامه گفتگو ببیند. چگونه؟ از طریق علائم غیرکلامی. سر تکان دادن به نشانه تائید و نشان دادن علائم مثبت در چهره این حس را در طرف مقابل ایجاد می‌کند که شما در حال ” گوش دادن ” به سخنان او هستید.

 

 

 

از رفتار، حرکات و یا ژست‌هایی که موجب به هم خوردن تمرکز حواستان می‌شود، پرهیز کنید:

 

روی دیگر سکه ” توجه نشان دادن “، اجتناب از حرکت‌ها و رفتارهایی است که در طرف مقابل این‌گونه القا می‌کنند که شما در حال فکر کردن به چیز دیگری هستید.

وقتی به گفته‌های طرف مقابل گوش می‌دهید، به ساعت خود زیاد نگاه نکنید، کاغذها را  دائماً مرتب نکنید چون امثال چنین رفتارهایی باعث می‌شود طرف مقابل فکر کند شما خسته شده‌اید و یا به بحث توجه کافی ندارید.

 

 

 

سؤال بپرسید:

یک شنونده حرفه‌ای، آنچه را که می‌شنود، تحلیل کرده و در مورد آن‌ها سؤال می‌پرسد.

 

 

جمله‌بندی طرف مقابل را تغییر دهید:

آنچه را که طرف مقابل به شما می‌گوید، به زبان خودتان مجدداً برای او بیان کنید، یک شنونده خوب و مسلط، از عباراتی نظیر این‌ها زیاد استفاده می‌کند: ” اگر درست متوجه شده باشم…. ” و یا ” پس می‌خواهید بگویید…. “. بنابراین، این عمل دقت گفتگو را افزایش می‌دهد.

 

 

هرگز سخنان طرف مقابل را قطع نکنید:

قبل از شروع به حرف زدن، حتماً صبر کنید تا گفته‌های طرف مقابل به پایان برسد، بیهوده سعی نکنید ادامه گفته‌های او را حدس زده و به این حدسیات پاسخ دهید.

 

 

بیش‌ازحد صحبت نکنید:

اگرچه برای خیلی‌ها حرف زدن جذاب است و تحمل سکوت دشوار، اما به یاد داشته باشید که نمی‌توان هم‌زمان هم حرف زد و هم به گفته‌های طرف مقابل گوش کرد، پس اگر می‌خواهید شنونده خوبی باشید، سعی کنید کمتر حرف بزنید.

 

 

 

تغییر نقش از شنونده به گوینده و بالعکس را ، آرام و بی تنش انجام دهید:

 

برای اینکه این کار را به شیوه درست انجام دهید، همیشه به حرف‌های طرف مقابل توجه داشته باشید ، دلیلی ندارد که در تمام مدتی که طرف مقابل صحبت می‌کند، به این فکر کنید که پس از پایان صحبت‌هایش، بحث را چگونه ادامه دهید، تنها زمانی که نقش گوینده به شما سپرده شد این کار را به عهده بگیرید.

نویسنده : مهیار شمس

در صورتی که به یادگیری تکنیک‌ها و اصول فن بیان و سخنرانی علاقه دارید پیشنهاد می‌کنیم مقاله‌های بخش فن بیان سایت رو مطالعه و صفحه اینستاگرام پنجره چهارم زندگی رو دنبال کنید تا هرروز باهم نکات و تکنیک‌های جدیدی رو یاد بگیریم.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

پشتیبانی انلاین
مکالمه را شروع کنید
سلام! برای چت در WhatsApp پرسنل پشتیبانی که میخواهید با او صحبت کنید را انتخاب کنید