سبک های فرزندپروری

فرزندپروری

فرزندپروری

 

 

 

سبک های فرزندپروری

 

فرزندپروری: برای هر پدر و مادر آگاهی مهم است که بداند در ارتباط با کودک و نوجوان خود چگونه عمل می‌کند یکی از راه‌های شناخت شیوه ارتباط والدین با فرزندان شناخت مؤلفه‌های سبک‌های فرزندپروری است.

سبک‌های فرزندپروری به شما نشان می‌دهد که چه نگرش و دیدگاه و افکاری نسبت به ارتباط با کودک و نوجوان خوددارید و چه معیارهایی برای تربیت فرزندان خود وضع می‌کنید

چرا سبک‌های فرزندپروری مهم است؟

 

شیوه‌ای که والدین برای ارتباط با فرزندان خود انتخاب می‌کنند نقش بسیار مهمی در تأمین سلامت روان فرزندان و مشکلات رفتاری که برای کودکان و نوجوانان ایجاد می‌شود دارد درواقع می‌توان تمامی رفتارهای نادرست فرزندان را به‌نوعی برگرفته از شیوه ارتباطات خانوادگی و سبک‌های تربیتی آن‌ها در نظر گرفت.

شناخت صحیح سبک‌های فرزندپروری به شما کمک می‌کند که در جهت اصلاح و کمک به تغییر رفتار خود برآیید و در ابتدا سبک خود را تشخیص دهید و سپس در صورت نیاز برای بهبود و تغییر سبک عمل کنید

 شناخت سبک‌ها

یکی از افرادی که بر روی شیوه‌های فرزند پروری به‌طور کامل کارکرده دیانا بامریند می‌باشد که از سه سبک فرزندپروری معروف در شناسایی خود نام می‌برد که این سبک‌ها بر اساس محورهای انتظارات و محبت‌هایی که والدین نسبت به فرزندان خوددارند قابل‌تفکیک می‌باشند سبک‌های فرزندپروری دیانا بامریند شامل:

 مقتدر

سختگیر

سهل گیر 

که در ادامه این مقاله به بررسی هر یک از آن‌ها می‌پردازیم.

 

 

والدین سخت‌گیر

در این سبک فرزندپروری والدین از  فرزندان انتظارات بسیار زیادی دارند و درواقع انتظارات خود را بر اساس سن و توانایی‌های بچه‌ها در نظر نمی‌گیرند. مثلاً از کودکی  ۵ ساله انتظار نظم و ترتیب بسیار بالا و رفتارهایی را دارند که برای نوجوان‌های ۱۵ تا ۱۶ ساله می‌توان انتظار داشت و بر اساس محور دوم این والدین برای انجام دادن رفتارهای مثبت بچه‌ها تشویق‌های بسیار پایینی دارند ولی به ازای انجام دادن رفتارهای منفی تنبیه‌های بسیار شدید اعمال می‌کنند.

معمولاً پرخاشگری و خشم در والدین سخت‌گیر زیاد دیده می‌شود به این دلیل که آن‌ها فکر می‌کنند سلطه‌گری آن‌ها گاهی ممکن است زیر سؤال برود و اگر کسی از قوانین آن‌ها سرپیچی کند به‌شدت خشمگین می‌شوند.

ابراز محبت‌های کلامی زیادی ندارند  فرزندان والدین سخت‌گیر معمولاً توقعات خیلی بالایی از خوددارند و الگوی اضطراب در این افراد دیده می‌شود و حتی اگر ازنظر جایگاه اجتماعی بالا باشند ولی سلامت روان و احساس شادمانی پایینی در زندگی تجربه می‌کنند چون همیشه برای راضی نگه‌داشتن پدر و مادر خود بسیار تلاش کردند و در دوران بزرگسالی هم از دستاوردهای خود راضی نیستند و انتظارات زیادی از خود دارند.

والدین سختگیر معمولاً قوانین و مقررات بسیار سفت‌وسخت اعمال می‌کند و در اجرا کردن آن‌ها بسیار سخت‌گیر هستند.

 

 

 والدین سهل گیر

این‌ها برعکس والدین سختگیر هستند یعنی قوانین و مقررات خاصی در خانه وجود ندارد و فرزندان خدمات و سرویس‌های زیادی از والدین دریافت می‌کنند اما بعضی از آن‌ها هیچ‌گونه مسئولیت و وظیفه  به عهده ندارند معمولاً در دوران کودکی و نوجوانی چون همه‌چیز بر وفق  مراد آن‌ها می‌چرخد توقعات بالایی از دیگران دارند و چون‌ وظیفه‌ای بر عهده آن‌ها نیست معمولاً اعتمادبه‌نفس کافی را برای انجام کارها ندارند و همیشه به والدین خود وابسته هستند.

در دوران  بزرگسالی برای زندگی اجتماعی آمادگی ندارند چون هیچ‌گونه سختی تلاش و ناکامی در کودکی تجربه نکردند و در زندگی بزرگسالی هم انتظار دارند که همه‌چیز طبق گفته و خواسته آن‌ها پیش برود و به همین جهت در زندگی اجتماعی معمولاً مشکلات بسیاری دارند.

در زندگی‌های زناشویی هم به همین دلیل دچار مشکل می‌شوند معمولاً کودکان و نوجوانان وابسته هستند چون تمامی وظایف و مسئولیت‌هایی که باید انجام می‌دادند را والدین آن‌ها به عهده داشتند.

 

 

سبک والدین  مقتدر

بهترین نوع سبک ارتباطی به شمار می‌رود

این والدین به‌اندازه کافی قانون‌گذاری می‌کند و به‌اندازه کافی محبت و عشق را برای فرزندان خوددارند فرزندان در خانواده‌ها مقتدر مسئولیت‌ها و وظایف خاص خود رادارند و به ازای انجام دادن آن‌ها از والدین پاداش می‌گیرند و معمولاً احساس شادی و سلامت روان بالاتری دارند و به دلیل ثبات رفتاری والدین اضطراب و استرس کمتری را در زندگی تجربه می‌کنند.

افراد در خانواده‌های مقتدر معمولاً مسئولیت‌پذیری بالاتری دارند و وظایف خود را به‌درستی انجام می‌دهند  و برای آن‌ها به‌موقع از پاداش و تنبیهات استفاده می‌شود انتظارات والدین بر اساس سن و توانایی‌های بچه‌ها انتخاب می‌شود.

شیوه‌های انضباطی والدین  معمولاً به جای تنبیه ، تشویق و حمایت‌کننده است  والدین قوانین و رهنمودها را به‌درستی شفاف و کامل توضیح می‌دهند و فرزندان را به‌گونه‌ای عادت می‌دهند که از آن‌ها پیروی کنند و درواقع برای هرکدام از وظایف و مسئولیت‌ها و درخواست‌هایی که از فرزندان خود دارند با دلیل و منطق آن را برای فرزندان توضیح می‌دهند با کودک و نوجوان خود به توافق می‌رسند.

آن‌ها با فرزندان خود گفتگو می‌کنند تعاملات کلامی والدین مقتدر در حد بالا است و برای حل مسائل و تعارضات اعضای خانواده با یکدیگر گفتگو می‌کنند و پای میز مذاکره بنشیند.

 

سخن آخر:

در نهایت دانستن و شناخت این سبک‌های فرزندپروری به شما کمک می‌کند که بتوانید ارتباط بهتری با فرزندان خود داشته باشید و پیامدهای انتخاب هرکدام از سبک‌ها را به‌طور روشن‌تر بشناسید.

 

 

در صورتی که به یادگیری اصول فرزند پروری و راه بر قراری ارتباط موثر تر با فرزندان خود علاقه دارید پیشنهاد می‌کنیم مقاله‌های بخش کودک ، کودک و نوجوان و خانواده سایت رو مطالعه و صفحه اینستاگرام پنجره چهارم زندگی رو دنبال کنید تا هرروز باهم نکات و تکنیک‌های جدیدی رو یاد بگیریم.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

پشتیبانی انلاین
مکالمه را شروع کنید
سلام! برای چت در WhatsApp پرسنل پشتیبانی که میخواهید با او صحبت کنید را انتخاب کنید